طرح مجتمع پتروشیمی شازند (اراک) یکی از عظیم ترین طرح های صنعتی بعد از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی ایران است. این طرح مهم و زیربنایی در راستای سیاست کلی صنعت پتروشیمی در زمینه ایجاد و توسعه صنایع مادر، توسعه و رونق صنایع پایین دستی و هماهنگ با اهداف اقتصادی، اجتماعی برنامه پنج ساله اول نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران گام های نهایی تکمیلی را پشت سر گذاشته و به بهره برداری رسیده است.
پس از انجام بررسی های اولیه، این طرح در سال 1363 به تصویب شورای عالی اقتصاد رسید. در سال 1364 طراحی و مهندسی واحد الفین که اولین و مهم ترین واحد مجتمع است، آغاز گردید و متعاقباً قرارداد طراحی و مهندسی و خرید ماشین آلات سایر واحدها امضاء و از سال 1368 کارهای نصب و ساختمان صنعتی شروع گردید.
در اوایل سال 1366 شرکت سهامی پتروشیمی اراک با مشارکت شرکت ملی صنایع پتروشیمی با 51 درصد سهام و بانک ملی ایران با 49 درصد سهام تاسیس گردید و طرح در چهارچوپ سیاست های این شرکت که اجراء و بهره برداری کامل آن است در مدار تولید قرار گرفت.
طرح عظیم پتروشیمی شازند (اراک) به علت سیاست های فنی و اقتصادی در طول اجرا مراحل و مقاطع مختلفی را پشت سر گذاشت و نهایتاً در دو فاز متمایز و مشخص اجرا و به بهره برداری نهایی رسید. فاز اول بهره برداری از واحدهای سرویس های جانبی و تاسیسات عمومی و مشترک از سال 1371 آغاز گردید و واحدهای فرایندی شامل واحدهای الفین و واحدهای تولیدی پایین دستی در سال 1372 و سال های بعد مجموعه واحدهای فرایندی در مدار تولید قرار گرفتند و در فاز دوم و سوم واحدهای نواحی 2 و 3 شامل واحدهای ذیل زنجیره تولیدات پلیمری و شیمیایی تکمیل نمودند.
1. واحد اسید استیک
2. واحد استات وینیل
3. واحد اکسید اتیلن
4. واحد اتیلن گلیکل
5. واحد دو اتیل هگزانول
6. واحد اتانل آمین
7. واحد اتوکسیلات
8. واحد پلی اتیلن سبک خطی
9. واحد پلی اتیلن سنگین
10. واحد پلی پرو پیلن
11. واحد بوتادین
12. واحد پلی بوتادین
از سال 1379 همزمان با تکمیل واحدها، طرح و توسعه مجتمع با هدف افزایش ظرفیت واحدها به تصویب رسید که فاز اول آن در مهرماه سال 1384 و عملیات اجرایی فاز دوم در تابستان سال 1386 به انجام رسید. ظرفیت کامل تولید این مجتمع پس از انجام طرح توسعه به بیش از 1.800.000 تن در سال رسیده است. با درخواست و پیگیری نماینده شهرستان شازند و تصویب مجمع عمومی از تاریخ 08/03/1389 نام شرکت پتروشیمی اراک به شرکت پتروشیمی شازند تغییر یافت.
|